Toulouse Lautrec & Café String.

Idag, klockan 13.30, kunde man se tre tjejer i sjuttonårsåldern leka kull i Kungsträdgården. Det var jag, Bea och M. Vi försökte hålla värmen i medan vi väntade på Gabby och Synthia som redan var en haltimma försenade. När de äntligen kom var mina fingrar alldeles svullna av köld då jag, korkat nog, antagit att det stålande solskenet betydde värme.
Vi kollade utställningen med Toulouse Lautrecs verk på Nationalmuseet från sent 1800-tal och kände oss väldigt vuxna och kulturintresserade. Toulouse Lautrec är känd för att bland annat ha målat banbrytande, och väldigt fina, afficher för Moulin Rouge.
Efteråt gick vi mot Slussen för att inta varma drycker och säcka ihop i Café Strings mjuka fåtöljer. Ett riktigt mysigt fik, rekommenderas!

Jag vågar inte titta under sängen.

Jag gillar verkligen inte att städa, men nu är jag illa tvungen. Min vän M. ska komma idag och tror att till och med hon, som har ett väldigt stökigt rum, skulle kröka på läppen i avsmak och höja ögonbrynen så pass mycket att de försvann under luggen om hon skulle få se mitt rum i dess nuvarande läge.
Mamma, som i och för sig är lite pedant och irriterande renlig, fast på ett bra sätt, vågar inte längre gå in hos mig. Och jag måste faktiskt erkänna att det inte är fräscht med stora dammtussar under sängen och alla kläder i en mix med skolböcker och lite annat smått och gott på golvet. När jag tycker att det gått för långt så är det verkligen äckligt.
Så, kliniskt rent ska det bli innan 13.00 då M. kommer ringa i dörrklockan.

Kramar.

Engelska, vaniljshakes & Lacoste Dream of Pink.

Urk! Idag skulle jag och Malin sitta på stadsbiblioteket och förbereda en engelskapresentation, men vi stod inte ut med biblotekstanternas nedlåtande blickar och anmärkande harklingar så vi drog till McDonalds istället.
Efter två timmar, pajer, kaffe, Mcflurry, och en vaniljshake hade vi skrivit ungefär ett A4 med faktapunkter. Riktigt dåligt alltså. Och det trots att en snäll engelsman och hans svenska fru som satt bredvid hjälpte till och så. Lite underligt det där, att en total främling hjälper två rätt så vilsna tjejer med grammatik och stavning. Bara så där. Hellre det än att fråga en sur och överlägsen bibliotekstant om hjälp. 

Sen gick vi och spana snygga killar på stan, flirtade lite halvhjärtat, provade kläder på Souk och luktade parfymer på Åhlens City. Hittade en riktigt fin doft, Dream of Pink från Lacoste. Synd bara att parfymer ska vara så dyra.

Hur var din dag?

Ensamma Mammor.

Kursen som jag var på igår gick jättebra. Däremot hade jag riktigt svårt med att hitta dit. Jag gick av, som planerat i Gullmarsplan, men därifrån gick jag åt helt fel håll. I en halvtimme irrade jag omkring i Globen, blev till sist så destperat att jag frågade om vägen, halvsprang sista biten, livrädd för att komma försent (de var noga med tiderna) men det slutade med att jag kom en kvart för tidigt.
Jag kanske ska förklara vad den egentligen handlar om: kursen är en del av ett projekt som heter Ensamma Mammor som Fryshuset (ett gymnasium) organiserar. Ungdomar från 16 och uppåt, tror jag, går en utbildning och blir efter den nån sorts "proffsbarnvakter". Barnet/barnen man tar hand om kommer från utsatta, fattiga familjer som har en ensamstående mamma som behöver hjälp. Mamman får fyra timmars barnpassning i månaden under att år. Syftet är att få dessa barn att må bättre, de kan ha varit med om riktigt hemska saker, som misshandel, missbrukande föräldrar och sånt. Vi barnvakter ska fungera som positiva förebilder för dem, uppmuntra, ge dem den uppmärksamhet de vanligtvis inte får. Jag är så glad över att få vara en del av det här!


Lite mer ansvarsfull, lite mer vuxen.

Idag börjar barnvaktskursen jag kom med i. Första föreläsningen på Fryshuset är om några timmar och nervositeten vill vara med. Brrr. Fast det ska bli kul, sen får jag ju tjäna lite egna kronor.

Jag saknar ord.

När hatet är som störst,
när sprickan är som djupast,
när orden "hon är inte min dotter" svider som mest,
när när jag vill skrika och protestera,
när jag vill kväva skriket mot någons axel och höra tröstande ord om att det kommer bättre tider,
jag finns här för dig,
så finns det bara en låt som hjälper;
Relax, take it easy, av Mika.



Took a right to the end of the line
Where no one ever goes.
Ended up on a broken train with nobody I know.
But the pain and the (longings) the same.
(Where the dying
Now I'm lost and I'm screaming for help.)

Relax, take it easy
For there is nothing that we can do.
Relax, take it easy
Blame it on me or blame it on you.

It's as if I'm scared.
It's as if I'm terrified.
It's as if I scared.
It's as if I'm playing with fire.
Scared.
It's as if I'm terrified.
Are you scared?
Are we playing with fire?

Relax
There is an answer to the darkest times.
It's clear we don't understand but the last thing on my mind
Is to leave you.
I believe that we're in this together.
Don't scream - there are so many roads left.

Relax, take it easy
For there is nothing that we can do.
Relax, take it easy
Blame it on me or blame it on you.

Relax, take it easy
For there is nothing that we can do.
Relax, take it easy
Blame it on me or blame it on you.

Relax, take it easy
For there is nothing that we can do.
Relax, take it easy
Blame it on me or blame it on you.

Relax, take it easy
For there is nothing that we can do.
Relax, take it easy
Blame it on me or blame it on you.

It's as if I'm scared.
It's as if I'm terrified.
It's as if I scared.
It's as if I'm playing with fire.
Scared.
It's as if I'm terrified.
Are you scared?
Are we playing with fire?

Relax
Relax

Bra låtar.

The rockafeller skank - Fatboy Slim

Beep beep - Simone White

Bubbly - Colbie Caillat

Elvis - These new puritans 

Punk - Vampire weekend

Built to last - Melee

Rullar fram - Fronda

Tre timmars tortyr.

Ekonomiprovet ägde rum i hörsalen, och jag, som den wannabe pluggis jag är, satt i tre timmar, och skrev, förbättrade och finslipade. Inte för att det kommer att hjälpa, det bästa jag kan hoppas på är VG.
Min teori om att jag skulle bli skärpt och fokuserad av litervis med kaffe stämde inte. Jag kunde inte sitta still, fingrade hela tiden med nåt och jag skyller även på kaffet för att jag inte kunde somna igår kväll.

Men nu; en hel veckas lov!!!!!


Kaffemissbruk & råpluggeri.

Imorgon, den 23 februari 2008, dagen D, har jag ekonomiprov. Rubbet; finanspolitik, penningpolitik, BNP, låg- och hörkonjunktur, inflation, deflation, stagnation, reporänta, topplån... + argumentation för/emot globalisering baserat på fakta. Blää, jag gillar verkligen inte ekonomi!
Så, för att minska risken att få mitt livs första IG kommer de följande timmarna av mitt liv fyllas med kaffe, anteckningar och stenhård disciplin.

Titta på tönten, som ler.


Varför anses det töntigt och fånigt att le? Vad är det som är så fel med det? Man blir ju så mycket gladare när tjejen bakom kassan i H&M ler ett glatt leende i stället för att bittert muttra "Det blir tvåhundranittiåtta å femti, tack!"

Som i höstas, när jag började i en ny skola, försökte hitta min plats i en ny klass, bland nya människor. Alla var så stela, fingrade på mobilerna och gjorde allt för att undgå ögonkontakt. Om man nu var så klantig att man såg någon i ögonen var det viktigt att man svepte vidare och, för guds skull, inte stannade upp och log. Jag tror, och mitt resonemang har för det mesta mötts av instämmande nickar, att det är kändisarna (vilka annars?) som sätter idealet med ett oåtkomligt stenansikte. För visst känner man sig lite sämre, lite fattigare, när man tittar ner på en bild i helgens skvallerblaska, och ser Kiera Knightley:s blick frånvarande sväva i det blå när hon med sval elegans glider fram över röda mattan. Som för att hålla oss vanliga, dödliga människor på distans. Eller modellerna, som med bestämda steg trippar fram i sina 15-centimetersklackar. Hur ofta ser man en toppmodell le? En på miljonen? I amerikanska highschoolfilmer finns alltid den coola cheerleadern och den töntiga pluggisen. Får man ett leende av cheerleadern; halleluja, du är frälst! Men ler tönten mot en så gäller det att ignorera. Om man själv inte vill klassas som tönt, förstås, för då ler man tillbaka. Det är lite farligt att le, man måste hålla världen på avstånd, sväva lite ovan molnen. Tänka att det bara är några få värdiga som förtjänar ett av dina leenden.

Men vad är egentligen det värsta som kan hända? Den snygge killen på bussen skulle nog snarare känna sig smickrad än förskräckt av ett leende, för så skulle väl du känna om du var i hans ställe?

Samma sak gäller komplimanger, alla blir ju så mycket gladare när de får höra "Vad fin du var i håret". Ändå vill man inte, sväljer, behåller åsikten för sig själv. Som om objektet skulle ta illa upp av någon mystisk anledning.

Så le! Även om du inte får respons så är det i 99 fall av 100 uppskattat. Ett leende kan glädja många fler än personen det är riktat till. För den individen kan i sin tur bli så uppmuntrad att han/hon smittar av sig och sprider glädje i sin omgivning. Tänk Jordan-reklamen; "Smile and the world will smile back at you."


Jag vill vara kär, nu!

Det är så trååkigt att vara singel!! Varför kan inte nån kille få mig att stamma osammanhängande längre? Så irriterande, frustrerande. Jag vill vara så där löjligt kär a la Disney.
Fast ännu löjligare att jag skriver om det här.

Mänsklighet, medkänsla.

Vi människor, vi känner för varandra. Medkänsla, omtanke, kärlek. Är det en del av vår natur eller är det en kvalité som finslipats av den mänskliga cilivisationen? Man får ju ibland höra om hur brutala och omänskliga soldater i krig kan vara. Tänk om världen all elektricitet försvann. Världen, så som vi känner till den skulle gå under.
Tänk dig: mörker, inga telefoner, internet, kommunikation överhuvudtaget.
Vi gnäller över alla våldsbrott som äger rum i Sverige idag, den siffran skulle nog flerdubblas ett antal gånger.
Ynkligt, att vi behöver någon som hytter med fingret mot en och säger: Så där gör man inte!

Den Goda Moralen, som det är ett sånt jävla snack om, skulle på ett kort ögonblick jämnas med marken. Etiken, tss, onödig. Föds människan god eller är godhet ett drag som man uppfostrar någon att äga. Har alla ett samvete? Är det samvetet som skapar moralen? Eller är det moralen som skapar samvetet? Varför har man olika moraliska värderingar?

Maskulin, feminin.

Om en tjej är lite tuffare, mindre feminin ses hon som cool. Om en kille är mindre maskulin, mer känslig och så ses han som en tönt, vekling.
Varför är det okej för tjejer att vara mer maskulina men inte okej för killar att vara mer feminina?


St. Valentines Day

Inte bara till för par, och alla som dristar sig att ifrågasätta det kan dra åt helvete!! Alla singlar som är i större behov av kärlek, får de en speciell dag? Neej. Alltså är St. Valentines till för alla!
Sprid kärlek till vänner och familj om du inte har en partner, till ditt husdjur, vem du vill, men kom inte och påstå att detta är ett äckligt firande. För om man bortser från alla äckliga gelehjärtan och fåniga gosedjur som klamrar sig fast vid fluffiga hjärtan som det står "I love you!" på, så är det faktiskt en fin tanke som ligger bakom.

Kramar till alla som känner att de behöver såna. :)

Syskonkärlek.

Min bror och jag stod jättenära varandra när vi var små, men under de senaste fem åren har vi glidit ifrån varandra allt mer. Det började nog när jag, som den idiot jag var i sjuan, trackade ner honom hela tiden. Sen började han tjafsa emot, vägrade ta mer skit. För ett tag sen var det riktigt illa, vi kunde inte prata utan att skrika och kritisera varandra.
Nu är det en vägg som skiljer oss åt, han sitter vid datorn och gör sina gymnasieval. Han frågar mig om råd, berättar vilka skolor han söker till och så.
Kanske är det här slutet på vårt eviga tjafs? Kanske är det bättre tider som närmar sig?

Vänner.

Äkta vänner ska man inte försumma. Det är de som finns där för dig när du behöver tröst, som gläds åt din glädje som önskar dig allt gott. Det är egentligen ganska underligt att två personer utan blodsband kan älska och stå närmare varandra än syskon. Och egentligen är väl en väns kärlek mer ärlig än en släktings, vännen har ingen plikt att att älska dig, vännen älskar dig för den du är, inte för att ens DNA är likt.
 Ganska underligt, att man kan älska någon så mycket bara för att personen i fråga är den hon är.


Drömhår.

Åh, jag vill ha långt hår, jämnlångt ska det vara, inte uppklippt. Långt och glansigt med min naturliga bruna hårfärg. Har ni sett Demi Moores hår i Charlies änglar? Precis så ska det se ut. Fast det kommer att dröja innan jag får den längden.

Varför duger jag inte?

Igår fick jag ett mail där det stod att jag fått en plats på en barnvaktsutbildning som jag sökte till för nån vecka sen. Man går en en utbildning (gratis) och sen så blir man anställd. Glad och stolt berättade jag för mamma som delade mina känslor. Nu, för en gångs skull, kommer pappa bli imponerad tänkte jag.
Men reaktionen var den motsatta; han blev sur och gnällde över att jag då skulle  vara ute efter sju??! (de flesta i min ålder får vara borta över natten utan att det är någon big deal) och att om jag hade valt ett gymnasium som ledde till nåt vettigt, så skulle jag inte ha tid över till att sitta barnvakt (Mitt gymnasium är en äkta pluggskola, förihelvete, men det vet han säkert inte ens om, och jag går samsam! Så vaddå latar sig??!)
Jag har bra betyg, jag går en extra utbildning som leder till jobb, jag tänker inte hoppa av, jag festar inte, jag tar hand om min lillasyrra vid behov. Men ändå är det något som fattas, ändå är det något som hindrar honom från att säga "vad duktig du är".

Gör jag något rätt, uppmärksammas det inte, gör jag något "fel" blir han arg.

Smile!

Är det egentligen så svårt? Ett leende till tjejen i kassan, busschauffören eller den där killen i klassen som du aldrig har utbytt en mening med. Man blir ju själv så mycket gladare när snubben i Pressbyrån i samband med " Var det bra så? Det blir tjufyra och femti " bjuder på ett leende.
Det skadar ju aldrig. Jag menar, so what om den där snygge killen som alltid sitter på samma buss som dig på onsdagsmornarna inte är intresserad, le! Det är ju inte så att han blir sur för det, alla behöver vi en liten självförtroendeboost ibland. Folk blir alltid gladare av att få ett leende, i alla fall jag.

Smile! Vad är det värsta som kan hända? (Breda leenden till alla läsare) :)

Snö? I februari?

Snöstorm? Jag som trodde att våren var på väg. Det är plusgrader ute, tänkte jag, då kan jag ha min skinnjacka. Men det milda väder som rådde igår på förmiddan byttes brutalt ut mot minusgrader, piskande, iskalla vindar och snö. Så när jag vid sextiden skulle hem från min kompis i min våriga skinnjacka höll jag på att frysa ihjäl. Ena handen var krampaktigt knuten om paraplyet och den andra försökte hindra väska och H&M-påse från att rymma. Hela jag skakade och frös så som jag aldrig frusit förr under de tio minutrarna det tog mig att komma till busshållplatsen. Sen så var naturligtvis bussen sen.
Visst, det är väl inte så konstigt med snö i februari, men när november, december och januari påminner om mars så blir man lite förvånad.
Kunde inte det ha snöat för två månader sen? Då skulla vara överlyckliga och glädjas åt en vit jul. Lite sent bara.

Mina vårlöften.

I år blev det inga nyårslöften så jag tänkte kompensera det med vårlöften.
Innan sommaren tar sin början ska jag:

# fixat sommarjobb

# gått ut ettan med betyg som jag känner mig nöjd med

# börjat träna regelbundet 3 ggr i veckan (jag är rysligt svag och har en icke-existerande kondition)

# börjat övningsköra


RSS 2.0